KAPPADOKIEN

Regionen Kappadokien omfattar stadskärnorna av Ürgüp, Göreme, Avanos, Üçhisar, Derinkuyu, Kaymaklı och Ihlara. Det är ett fantastiskt område av utomstående bergsformationer, underjodiska kyrkor och städer i mängder. Området är även känt för mattvävning, viner och den utmärkande röda keramiken i trakterna av Avanos. Kappadokien var en tillflyktsplats för de tidigt kristna som flydde från förföljning genom att leva och utöva tron under jorden. Det finns uppskattningsvist runt 3000 klippkyrkor i regionen, dock är inte alla tillgängliga för allmänheten.

Självaste byn Göreme är i hjärtat av områdets turistindustri och många invånare bor fortfarande i grottbostäder, som till viss del har gjorts om till pensionat. Området är omringat med de fantastiska bergsformationerna som kallas för Peri Bacaları eller på engelska 'Fairy Chimneys'.

Väster om Niğde finns Ihlara-dalen, en dalgång som är 10 km lång och 80 meter bred. Populärt för vandring och omkring 12 av 60 kyrkorna är öppna för allmänheten däribland den imponerande Eğritaş-kyrkan.

Det finns flera hundra underjordsstäder i regionen. Två av de mest imponerande är Kaymaklı, som har 8 våningar och Derinkuyu, som går så långt som 55 meter ner i jorden. De användes av förföljda kristna som flydde under 600-talet, som skapade en självgående miljö under jorden med sovrum, kök och lagerutrymme.


HISTORIA

Hattierna följt av hettiterna, frygierna, perserna, romerna, bysantinerna, seldjukerna och ottomanerna var alla förtrollande av Kappadokiens lockelse och lämnade avtryck av dess närvaro, i form av den berömda Sidenvägen som korsade öst, väst, norr och söder. Denna hårt trafikerade väg ledde till att regionen blev ett komplext nät av historiska och kulturella influenser. Kappadokien var platsen där olika tron och filosofier möttes och påverkade varandra. Kyrkor med fresker och grottbostäder sträcker sig Ihlara-dalen, som ligger 40 km från Aksaray och så långt som 14 km till staden Selime. Några av dessa byggnader sträcker sig så långt bak i tiden som 300 år efter Kristus. Bland de många sevärdheterna finns Eğritaş, Ağaç Altı, Kokar, Yılanlı, Pürenli, Kırkdamaltı, Ala, Direkli, Kale Manastırı-kyrkorna och Selime-katedralen.


Kappadokien var på grund av sitt läge en extremt kritisk och strategisk region. Handeln och resurserna i Kappadokien var frestelser som ofta ledde till invasioner, räder och plundringar i regionen. För att skydda sig mot plundringarna började lokalbefolkningen att leva i regionens grottor vars ingångar kunde slutas igen. Eftersom de lär ha varit tvungna att ligga lågt en längre period har dessa grottor utvecklats till nät av underjordsstäder med vattenkälla, matlager, vingårdar och tempel. Några av dessa daterar så tidigt som tiden före Kristus.


SEVÄRDHETER

Uçhisar


Det makalösa landskapet i Uçhisar, som ligger sju kilometer från Nevşehir, är en oemotståndlig lockelse. Från citadellens höjdpunkt kan du uppleva en magnifik och oöverträffad utsikt över hela regionen.

Göreme

Göreme ligger tio kilometer från Nevşehir och tros tillsammans med sin omgivning ha använts som en begravningsplats av invånarna i Venessa (Avanos) under den romerska perioden. Regionen Göreme är ofta kallad som "troendets centrum". Friluftsmuseet i Göreme är där "utbildningssystemet som förde samman kristendomens alla idéer" om St. Basil den Store och hans bror grundades. I Tokalı-kyrkan, klostret av munkar och nunnor, St. Basil-kapellet, Elmalı, Yılanlı, Karanlık och Çarıklı kyrkorna, ser de arkitektoniska detaljerna samt freskerna fortfarande lika levande ut som förr.

Ürgüp

Ürgüp, nära Göreme, är en stad som är känd för vintillverkning såväl som historiska sevärdheter och naturliga skönheter. Oavsett om du får vinet serverat i lantlig keramisk tillbringare eller elegant kristallbägare kommer det vara en upplevelse du aldrig kommer att glömma. Även om några av de lokala vintillverkarna har anpassat till modern teknologi, är det fortfarande många som är trogna till de traditionella och beprövade metoderna.

Mustafapaşa

Sex kilometer söder om Ürgüp finns Mustafapaşa (Sinasos), en stad som är känd för sina lysande stenverk. St Basil-kapellet är dekorerat med motiv som reflekterar det ikonoklastiska systemet med tanke. I Avanos som ligger 18 kilometer från Nevşehir är det ända sedan Hettiterna en tradition att göra keramik.